В той час, коли весна розпускає бруньки на деревах та вдягає квіти на голі і так пропахші зимою гілки, WineTime в ТАМЕРО влаштував дегустацію швейцарських сирів, доповнивши їх непервершеними винами з різних куточків світу. Смачно і вишукано-п’янко!

Емменталь

І хоч сьогодні назва «Емменталь» використовується у багатьох країнах для маркування різноманітних сирів, які частіше не мають нічого спільного з оригіналом, окрім дірок, ми куштували справжній «Емменталь». З правильними круглими не надто великими вічками (дірочками), а тому солодко-горіховий смак, сир прекорасно смакував у фондю.
“EmmentalerAOC” premier cru – перший швейцарський сир, який у Вісконсі в 2006 році на чемпіонаті світу виграв титул «Найкращого сиру світу», отримав місце в експозиції Історичного музею в Берні.

Тет де Муан

Тет де Муан має помірно гострий аромат, з вершковими і трав’янистими нотами. Нарізається тонкими прозорими скибочки, фактично зішкрябується і закручується в незвичайну стружку, а тому є прикрасою до будь-якого столу. Зазвичай для нарізки цього сорту сиру використовують жироль – круглу дерев’яну дощечку з металевою віссю, на яку насаджують сир, і ножем з ручкою, котрий крутиться навколо осі.
Тет де Муан вважається напівтвердим сиром, готується з непастеризованого молока і витримується близько 3 місяців на соснових полицях.

Грюйєр

Грюйєр – сірий кардинал гастрономії за версією шеф-кухарів, оскільки шедеврально підходить до усіх страв. І хоч цей сир уже без дірок, він має незрівнянний ні з чим квітково-горіховй аромат. Він тане в роті і провокує
задуматись про подорож в однойменний Грюйєр, в якому уже понад 1000 років розводять корів і варять найсмачніший сир.

Збрінс

Спершу запах сиру солодкий, чимось навіть схожий на молочну іриску. Далі відчувається трішки сіна і мінеральний запах скоринки. Дуже твердий, а тому для нарізання використовують навіть пристрій. схожий до льодоколу. Особисто мені він нагадав ікру або шоколад з пухирцями повітря всередині: дуже незвична текстура, але такий довершений післясмак.

Раклет

Кажуть, що в середні століття в Швейцарських Альпах жив пастух Леон, який любив холодними зимовими вечорами збиратися з друзями біля вогнища, їсти сир, хліб та запивати вином. Таким же сиром ми смакували цим вечором: із запеченою картоплею і смачнючою цибулею.

В Швейцарії обожнюють корів, а тому швейцарці жартують: конкурси краси проводять серед корів, а не серед жінок, тому що корови красивіші, ніж жінки.

Mи пили Рислінг, Гевюрцтрамінер та Мальбек, які вдало доповнили ансамбль смаку сирів. Описувати тонкий танець вина з сиром не стану, то слід куштувати.
Примною ноткою вечора стала фуа-гра, яку подали в завершення дегустації. На мить здалось, що час зупинився і також куштував з нами сири, фуа-гру і пив вино. Смачно, вишукано-п’янко і культурно проведений вечір назавжди залишиться в пам’яті, адже гастрономічні спогади найживіші і найсильніші.

Сирну дегустація проводила шеф-гастроном Марія Назаревич, ведучий винної дегустації – Ігор Шемчишен.
WINETIME
Адреса: вул. Пирогова, 39
Час роботи: 09:00-22:00
Телефон: (0432) 50-86-00;
http://winetime.ua

Фото: Таня Петрова
Текст: Марина Прісняк