Якщо ви читаєте цей текст, то з високою вірогідністю, що вашим організмом курсує кава. Вона кожного разу повертає нас, ще трішечки сонних, до життя. Це не просто напій, це вже елемент нашої культури, який наштовхує на неспішні розмови та роздуми про краще. Власник кав’ярні в самому центрі Вінниці «Чорна кішка білий кіт» Валерій Сиверчук стверджує, що після того, як ви відчуєте аромат свіжообсмаженої кави, ви вже ніколи не повернуся до кави з магазину.

Валерій,  існує поняття так званих хвиль в історії кави, розкажіть нам більш детально про них.

Перша хвиля — це період, коли з’явились кавові бренди, при другій — уже значно зросла увага до якості кави та відкриття багатьох кав’ярень. Про третю хвилю кажуть: «Це час, коли люди дозволяють каві сказати самій за себе, чим вона є, лише допомагаючи розкрити її потенціал завдяки правильному обсмажуванню та приготуванню». Обов’язкове локальне обсмажування зерен.
Ми відносимось до кав’ярень третьої хвилі, у деяких країнах ця хвиля пройшла ще у 80-х роках, а в Україні вона поширюється тільки зараз. У Вінниці поки тільки 2 заклади такого типу. Ми закуповуємо зелене зерно в різних країнах, основна Гондурас. Смажимо його частково у Вінниці, частково в Дніпрі на спеціальному високотехнологічному обладнанні. Ті зерна, які обсмажуються у Вінниці, йдуть для Американо.

Саме від обсмаження залежить смак кави?

Це головний критерій смаку напою. Наприклад, італійська обсмажка майже не використовується в кав’ярнях третьої хвилі. Така обсмажка робиться для зерен, що зібрані на полях. Вона темна, як правило, використовується для робусти. Але така кава, на мій погляд, груба з неприємними ідентифікаторами. Такий спосіб уже не популярний у світі.
Та кава, яка збирається у високогірних районах, дуже дорога. Її збирають у невеликій кількості і вона дуже довго достигає й набуває свого особливого смаку. Саме таку каву використовують у нашій кав’ярні. Це 100 % арабіка.

Які ще напої окрім кави ми можемо у вас скуштувати?

У зимовий період — це обов’язково чаї з обліпіхи, імбиря, з різними ягодами. У спекотний літній період — це молочні коктейлі та, звичайно, мохіто. Цей освіжаючий напій прийшов до нас із Куби. Готується з м’яти, лайму й рому. Але в нас адаптований безалкогольний варіант. Ром ми замінили тростинним цукром, а м’яту та лайм доповнили сезонними фруктами. Використовуємо чорницю, полуницю, смородину. Ідея в тому, що ми повинні обов’язково використовувати у своїх напоях свіжі сезонні місцеві продукти.

Чому саме місцеві?

Ще раз повторюю, що ми не використовуємо різну хімію, сиропи з довгим терміном придатності та замінники смаків. Тому простіше знайти в місцевих виробників саме сезонний продукт, який тільки зібраний і не піддавався ніякій додатковій обробці.

У вас присутні в напоях якісь незвичайні інгредієнти?

У напоях використовуємо лише 100% арабіку свіжого обсмаження, натуральні какао та кероб, а також власноруч зварені натуральні сиропи з сушеної лаванди, пелюсток троянди, м”яти, тощо. Коли ти робиш найкращу каву, то не можеш псувати її сумнівними добавками. Завжди готові запропонувати крафтові чаї, пу ер, улун, а також якісні чорні та зелені крупнолистові чаї.

Знаю, що ви ніколи не стоїте на місці, що нового чекає на кав’ярню?

На днях ми презентували наші нові стаканчики для кави із собою. Фірмовий з зображенням памяток Вінниці — для капучіно та лате. Американо, флет-уайт, флет-орандж та раф-кава найкраще смакуватимуть у стакані з крафт-паперу “Зла дівчинка”, особливо тим відвідувачам, які вважають стакани Gapchinska занадто милими.

Завжди раді пригостити смаколиками від накращих кондитерів Вінниці, серед яких легко знайдуть для себе частунок й ті, хто опікується натуральністю складових, відсутністю цукру та штучних додатків.

Фото надані закладом