Катерина Ботвіннік

В нас є шанс стати імплементуючим партнером Юнісеф, але казатимемо “гоп”, коли перескочимо )) Ми з дітьми займаємось соціальною роботою, ведемо дебати, перекладаємо українською дитячий контент (навіть плануємо в студії записати аматорський дубляж) Нас запрошують спікерами на конференції в Британію, Америку тощо

Катерина Ботвіннік

Ми творили фестивалі, започаткували демократичний шкільний простір, писали просвітницькі матеріали, відвідували та організовували міжнародні конференції

Розкажи свою історію

За що мене знають?
За школу збудовану двічі…
За конференцію, де учасники з 25 країн жили в дитячому таборі під Вінницею й були там щасливі,
За екстремальне почуття гумору, носорожу впертість та здатність впевнено тулити те, в що я свято вірю, на широкий загал.

Я все життя вважала себе дуже меркантильною, отримувала задоволення від заробляння грошей, як від вдалого полювання. Але, коли народила дітей, мала необережність захопитися дуже світлою та альтруїстичною темою: альтернативною освітою. Була впевнена, що це короткострокове запаморочення, але мене добряче “намотало”. Адже, в цій сфері я знайшла ТАКУ спільноту, ТАКИХ людей! Веселих, розкутих, вільних, чуйних, винахідливих та емпатійних… Так і вийшло, що останні 6 років ми з друзями на волонтерських засадах формуємо та розбудовуємо спільноту альтернативної освіти в Україні.

Ми творили фестивалі, започаткували демократичний шкільний простір, писали просвітницькі матеріали, відвідували та організовували міжнародні конференції…

Наші онлайн фестивалі відвідали десятки тисяч глядачів, нам вдалося заманити до бесіди найкрутіших міжнародних спікерів.

Апогеєм кайфу від нашої діяльності став самоспрямований івент “ВільнОсвіта.Морько 2021”, влітку 2021 року. Коли ми запропонували учасникам самостійно створити все, що зазвичай роблять організатори: поселитися, харчуватися, створити собі програму, слідкувати за безпекою та порядком в просторі, розподіляти матеріали (просто відкритий склад і кожен бере, що йому треба, а потім кладе на місце). 500 дорослих та дітей з альтернативної освіти впорались з цією задачею перфектно, програма буде в 8 одночасних потоків, жодного конфлікту чи сварки, суцільне щастя на березі моря 5 днів. Ми мріємо після війни відновити цей формат!

А крутим випробуванням стала пожежа в домі-школі, який ми будували своїми руками. Після пожежі можна було або попрощатися з мрією, або відбудувати все з нуля, з голого обгорілого фундаменту. Ми обрали “ніколи не здаватись”. Це було відверто безглузде рішення, бо, вгадайте що? Довелося не здаватись. А це дуже і дуже важко… За підтримки друзів ми відбудували будинок, який під час війни перетворився на прихисток та прихистив більше 1500 людей протягом 6 місяців! Не дарма старались!

Розкажи, яка ти була до війни і що тоді було важливо

До війни сфера моїх інтересів обмежувалася моєю родиною, школою, спільнотою альтернативної освіти України та світу. Інші сфери мало мене хвилювали й виринати зі своєї “бульбашки” було не завжди комфортно. 
Ми творили прекрасне і масштабне для таких же відчайдухів, як і ми самі.
В мене не було зморшки на весь лоб та не сіпалося око. Але ще на мені було зайвих 12 кг, яких я з радістю позбулася суворими дієтами в перші місяці війни, бо потрібно ж було контролювати хоч щось, хоч вагу )))

Яка ти зараз?

Дуже зайнята, але й наповнена відчуттям сенсів та гідності справи, яку роблю. Страждання й щастя вирують в організмі з небувалою амплітудою, і те, і інше гостре. Опанувала всі можливі неотруйні методи швидкого відновлення сил, щоб ефективно “лупашити” далі (ніколи не співала стільки караоке, як цього року!).

Ми поширили “зону роздачі” своєї енергії та сил на все місто, місцями всю країну:

Ми піклувалися про людей в прихистку, та супроводжували тих, хто обрав лишитися у Вінниці.
Ми організували безоплатні творчі заняття для дітей у Вінниці, 700 дітей, більше 2500 годин занять.
Ми розпочали проект з підтримки родин ветеранів, загиблих, зниклих без вісті.
Ми от-от стартанемо дуже людяний сервіс поєднанна та навчання для тих, хто хоче надавати допомогу, та тих, хто погоджується її приймати (наприклад, ВПО, літні люди тощо)
Вже в роботі проект з безоплатного навчання англійської для наших волонтерів, людей з вищою освітою, але слабкою англійською тощо
Ми втримали шкільний простір, побудували біля нього бункер. Наш будиночок тепер став домом для багатьох спільнот, що втратили свої звичні простори для івентів.
В нас є шанс стати імплементуючим партнером Юнісеф, але казатимемо “гоп”, коли перескочимо ))
Ми з дітьми займаємось соціальною роботою, ведемо дебати, перекладаємо українською дитячий контент (навіть плануємо в студії записати аматорський дубляж)
Нас запрошують спікерами на конференції в Британію, Америку тощо.

…. Далі буде

Якою станеш після перемоги?

Безтурботною! Моя зміна зараз, після перемоги повернуться друзі, що наразі за кордоном і не можуть підтримати людей навколо, то буде така собі ротація волонтерів. А я поїду. Мрію знову подорожувати. Бюджетні веселі мандри були моїм захопленням до війни. Зараз я їду суто у справах й поспішаю в Україну, як ошаленіла, бережу кожну годинку.

Розкажи про Україну, яку ти знаєш і любиш

Що я бачила в Україні й не бачила ніде більше: 
  • Людей, легких на підйом, що творять неймовірну кількість проектів в самих різних тематиках. Ніколи не зустрічала ніде людину, що одночасно є дитячим хірургом, тримає кафе з рептиліями (де живуть удави товщиною з брандспойт) та тренажеру, а в Одесі познайомилась з таким чоловіком. І таких прикладів маю тонну.  
  • Гнучкість державної системи, що дає нам можливості. Так, це зворотня сторона її недосконалості, мало що ще нормально задокументовано, це і жесть і простір для маневру. Наприклад, можливість навчати дитину в родині доступна далеко не у всіх країнах Європи, а в нас є… 
  • Цифрові можливості. Обожнюю банк та документи в телефончику та оптоволоконний Інтернет в селі за 60 км від Вінниці. Просто обожнюю!
  • Щирість та глибока близькість. І в любові, і в ненависті, і в обіймах, і в грубощах. Так, не вистачає відчуття безпеки, так весь час стикаємось з низьким рівнем культури, але якщо вже тобі людина посміхається, то це точно не задля “галочки”, а щиро! Інтроверти такий рівень щирості й не замовляли, але мені заходить на “ура” 

Як живеш і на що звертаєш увагу?

На людей. Я патологічно комунікативна людина. Всі проекти, що я роблю, я творю суто заради залучених туди людей, що проектами скористаються та моїх друзів з  команди проекту (можливості з ними пожити “об щось спільне”) 

Яка риса характеру тобі допомагає і чому?

Я креативна, впевнена, комунікабельна, вперта і весела. Це все. І всього занадто ))) Рецепт такий:

Я беру ідею, що мене надихає.
Впевнено залучаю до роботи тих, кого вона теж драйвить. 

Започатковую проект (я ж проектний координатор, тож, замутити всіх в спільний бульйон – мій фах)


От до цієї стадії дійти легко, а даааалі включається носорожа впертість, і тільки вона допомагає дістатися результату. На цій стадії я можу бути нестерпною, бо хто ж любить носорога, що штовхає? )))

Але потім, коли все вдається, ми весело святкуємо результат!

Що зараз ти вивчаєш і для чого навчаєшся?

Я прокачую англійську, бо ми як раз зараз тестуємо систему, що, сподіваємось, дасть нам можливість надати безоплатний апгрейд англійської 1000 українців. Університет Арізони розглядає можливість надати нам безоплатно доступ до їх дорогих та гіперефективних курсів англійської для 1000 крутих українців.
Зараз заходимо в тестову групу!

Ще вчуся писати гранти (страшно занудна робота, знов для носорожої частини мене). Якщо хтось має бажання підтримати наші проекти – велкам! Нам дуже потрібна підтримка.

Рекомендації

людина Сугата Мітра, Деррі Ханнам, Інна Лужецька, Даша Горобець

фільм Love actualy, Де співають раки, Цьому бути

книга Все те незриме світло (я читаю суто художнє, ця книга неймовірна, але важка. Та, в нас і реальність лячна. А тут круте пояснення того, як повільно вариться жаба в пропаганді)

місце    Боже, вільна школа (простір для зоумскулерів у Вінниці), Обирок (арт-хутір на Чернігівщині), Валенсія (просто улюблене місто, що недооцінене, бо затьмарене Барселоною)

звичка Святкувати все, що можна відсвяткувати. Купувати авіа-квитки за рік до вильоту (хочу повернути собі цю звичку після перемоги!). Ходити за можливості по класних театрах, квест-румах, фестивалях, харизматичних кафешках…

рецепт Кіш за 20 хвилин. Насправді в кіші головна фіча в заливці, а в заливці основна фіча в вершках. Тож, кидайте на дно форми будь-яке тонке тісто (піде навіть лаваш чи листи для лазаньї), насипайте будь-яку начинку (реально можна накидати все, що є: гриби, м’ясо, овочі, оливки тощо, лиш протушкуйте це все разом на сковорідці; в моєму випадку завжди в морозилці є овочева суміш), залийте (яйця, вершки, тертий сир).

традиція  Робити перед Новим Роком, десь за місяць, репетицію: олів’є, шампанське, костюми… Фальшивий новий рік. Бо очікування свята, завдяки масмаркету стало занадто довгим, а так виходить два свята й обидва круті.  

+380674313180
kbotvinnik@gmail.com

про людей, які змінюють.
бо “не святі горшки ліплять”.