Повернутись назад

Естетика посуду від Cabare Service Group

Стаття, яка цікава як для домашнього затишку, так і для бізнесу в сегменті HoReCa. Ігор Бондар, власник Cabare Service Group, про посуд, бізнес та дружину в його житті.

Привокзальна 18а, Вінниця | 067 430 8021

Розкажіть про якість вашої продукції

Маємо продукцію різної якості, так як різними є клієнти, та їх вимоги до свого закладу, також зазвичай бюджет є визначальним фактором при підборі обладнання: є хтось, кому цікаво відкрити фешенебельний ресторан, а комусь потрібне обладнання для столової. Тоді їм не потрібні італійське устаткування чи французький посуд.

Вдома на кухні, як і в житті, ми теж прагнемо до чогось кращого і  надійного, обираючи посуд фарфору, склокераміки. І хочемо ми не побутового, тому що воно частіше б’ється і швидше зношується.  Іноді цікавить не вигляд, а якість, тоді обирається конкретний виробник в рамках конкретного бюджету.

Атмосфера в закладі залежить від усього, від сервіровки на столі у тому ж числі. Коли ти береш в руки дійсно важкий прибор, ти відчуваєш цю якість в дизайні та тяжості на руці. Як і у всьому світі, ми цінуємо хороший годинник, хороший автомобіль, що моють оригінальний дизайн та відчутну масу. Навіть золота прикраса цінна за своєю вагою та оригінальністю виконання.  Хороший фарфор важкий. Він довго зберігає тепло, приємний на вигляд та дотик.

Що у вас є? Що у вас можна придбати чи замовити?

Для ресторан від А до Я, знайдеться все: починаючи від одноразового посуду, в який вам з собою запакують каву чи страви, закінчуючи складним обладнанням типу холодильника, пароконвектомату, каво-машини, печі для піци. Це прибори, посуд, барний та кондитерський інвентар. Окрім того, у нас також можна придбати все для домашнього використання.

Як людина обирає, як відбувається процес співпраці з вами?

Ми маємо великий вибір посуду, які можна по-різному скомпонувати. Зазвичай, з клієнтами домовляємось про зустріч у нас в шоу-румі: для цього ми дізнаємось про вподобання клієнта, дизайн та загальну концепцію закладу. І в залежності від цього сервіруємо демонстраційний стіл.

Як у вас виникла  ідея створити таку компанію і як давно це сталося?     

До цього у мене був власний бізнес: я займався обладнанням і сервісом для аграрної та будівельної техніки.  Підприємцем я являюсь понад 10 років. В один момент захотілось чогось абсолютно  нового і творчого.  Прийшла ідея відкрити компанію CaBaRe  Service  Group. Я розумів технічно,  що мені потрібно, та не вистачало професійних знань. Для цього я перекупив з іншої компанію професіонала на правах співвласника: іі напрацювання, ідеї, досвід і моє фінансування. Потім почали розробляти концепцію, тісно досліджувати ринок, створили бізнес план і назву. Мені справді пощастило з партнером. Але потім настав критичний момент, коли не спрацювались, розійшлись погляди в принципах ведення бізнесу, таке буває.

Далі ми розійшлись і кожен пішов своїм шляхом.

Розкажіть про ваш чоловічий досвід: якби дали можливість пережити минуле становлення компанії, чи брали би собі партнера?

Навіть 10 років тому, коли я починав свою першу справу, я також був співвласником. Партнерство у бізнесі — дуже поширена практика. Зазвичай пояснюється повною, або частковою відсутністю власних фінансових інвестицій для розвитку. Я пропрацював певний час на велику столичну компанію, отримав досвід, зрозумів, що можу розвиватись сам, тому пішов з компанії. Потім настав період, коли зрозумів, де взяти кошти, аби започаткувати нову справу. Але тут мені не вистачало знань – тому заключив партнерство по співпраці. А коли виникла некомфортна для мене ситуація, я виплатив гонорари, викупив долю і продовжив працювати самостійно.

Тобто, партнерство – то не страшно? Воно не має бути, як дружина, на все життя?

Все потрібно на початкових етапах грамотно продумувати та оформлювати. А також варто відсторонюватись від особистого ставлення і більше зосерджуватись на професійності та результатах по відношенню до бізнес процесів. То життєво, що з партнером стаєш частіше зустрічатись, і такі зустрічі відбуваються поза роботою. А тому професійні непорозуміння на фоні приємного довірливого спілкування часом починають виникати, що негативно впливає на роботу і робочі відносини. Договір в цьому допомагає розібратись. Роз’яснити, хто за що відповідає і як працює.

Зазвичай все створюється в стилі Найк: «Давай просто це зробимо».  Здається, Кійосакі колись сказав, що коли ви сідаєте домовлятись з кимось про співпрацю, домовтесь одразу про те, як розійдетесь, коли не спрацюєтесь. То дійсно допомагає зберегти обличчя і відносини.

Бізнес – то складна справа. На фоні цього пишуться величезні книги, проводяться дослідження. Тому, універсальної поради по побудові бізнесу на основі партнерства дати неможливо.

Ви гарно спілкуєтесь англійською. Як вчили та що вона вам дає?

Для мене — це легке спілкування з іноземними партнерами, на виставках, ті ж інструкції на англійській. Мову вивчав по фільмам, ще з дитинства, які дивився без дубляжу. Ні у школі, ні у Суворовському не ходив до репетиторів. Потім я став дивитись англомовні серіали з субтитрами. Тому, здається, що великими відривками фраз мову я вчив звідти.

Що з посудом у вас вдома?

Раніше був « сапожник без сапог», але тепер маємо якісний посуд. Та перше, що у нас з’явилось – то якісний ніж. То як з автомобілем: можна їздити на середньостатистичному. Але коли сідаєш за кермо дорогого авто, то суттєво відчуваєш різницю. З ножем так само.

Ціновий сегмент: якщо, наприклад, ми дивимось в розріз дому, на скільки у вас може бути дорожче,  ніж в маркеті чи на базарі?

Різниця в ціні буде, тому що ніщо не береться з нічого. Інколи ціна вищою може бути вдвічі, але то оправдано якістю, тривалістю використання, і дизайном. Той же бокал не розіб’ється від випадкового падіння.

Що у вас ще не спитала, про що хотіли б розказати?

Маючи понад 10 років в бізнесі, чіткко переконаний, що «не Боги горшки обжигают». Варто постійно удосконалювати себе, навчатись новому. По-іншому світ вас обійде.  Ти або розвиваєшся і рухаєшся вперід, або той, хто наздоганяє, відштовхує тебе назад.

Яку роль в вашій роботі відіграє дружина?

Жінка – це атомний реактор, який завжди приходиться опановувати, тому що викид енергії у неї неймовірний. І хоч працюю на себе, повертаючись кожного дня додому, наче даю усний звіт про зроблене: з ким зустрічався, які договори заключив, що нового дізнався, які результати маю.

Але дружина, як і жінка взагалі, безумовно є натхненницею. Вона надихає, вимагає,  намагається контролювати, та, найголовніше, стимулює і вірить в тебе. Ти повертаєшся втомлений додому, і хороша мудра дружина не буде одразу розпитувати.  Дасть перейти з робочого стану в домашнє дозвілля, лиш потім стане тебе розвивати, задавати питання, наїзджати, коли то потрібно. Адже усі роботи та бізнеси – то для сім’ї.

Фото: Таня Петрова