Розкажіть про себе, чим займатесь?

Я займаюсь, мабуть, всім, чим тільки може займатися жінка. В першу чергу я віддаю себе родині, потім то волонтерська діяльність, благодійність, політична і психологічна діяльності. Але в основному на сьогоднішній день то благодійна і волонтерська діяльність.

stanislavenko19
Ви дуже успішна жінка. Що допомагає бути успішною?

Людина може бути успішною лише тоді, коли вона займається саморозвитком, навчається, робить гарні справи, радіє кожному дню і з вдячністю отримає все те, що їй надає життя: і добре, і не дуже.

Розкажіть про фільми і книги, які вас надихають

Фільми люблю дивитись різні, але захоплююсь тими, які залишають слід після перегляду. З приводу книг – я або читаю, або не читаю. Мені подобається Пауло Коельйо, Ірвін Ялон. Це такі книги, після того, як ти їх прочитав, залишається відбиток і ти потім ще довго обмірковуєш те, що прочитав. У свята, такі як Великдень, Різдво чи піст, я люблю почитати духовну літературу.
Я намагаюсь дочитувати усі книги до кінця. Зараз у мене одна книжка, яку я уже другий рік по-тихенько читаю. То “Откровенные рассказы старцев”. Це книга на періоди – я трошки її почитала – відклала. Так у мене колись було з книгою Булгакова “Майстер і Маргарита”. Я її двічі починала читати. Але таки прочитала.
Ще у свій час я повністю перечитала багатотомники Тореадора Райзена. Але сьогодні я розумію, що багато чого я уже не памятаю, і мені буде дуже цікаво перечитувати його знову.

stanislavenko03
Про що ви мрієте?

В силу того, що я займаюся благодійною діяльністю, я бачу багато болю, тому мрію про те, щоб кожна дитина мала родину. Надто важливо, щоб тато і мама були поряд, і були щасливі, тоді і діти виростають щасливі.

У вас доросла сім’я і достатньо цілеспрямована. Як ви підтримуєте один одного?

Підтримка йде кожного дня в усьому. У мене донька дуже талановита і неординарна. Я намагаюсь підтримувати її в усіх починаннях, в жодному разі не присікати і не обламувати крила. А ще у мене дорослий син. Він іноді приходить до нас зі своїми планами та ідеями, у відповідь ми завжди намагаємось допомогти чи то порадою, чи потрібною зустріччю.
Якщо ж мова йде про чоловіка – ми один одного також сильно підтримуємо і поважаємо наші прагнення. Жодного разу у моїх проханнях чоловік мені не відмовив. Ми радимось і просто так, і у спільних починання.

Як ви готуєтесь до Великодня і як святкуєте?

Я зростала у православній родині. Моя бабуся, ще у радянські часи, працювала у церкві. І, як то часто буває, я приїздила до неї на канікули, і ми разом ходили на роботу: вона продавала свічки, як їй допомагала, підраховувала хрестики. Тому, мабуть, для мене Пасха – то найголовніше свято у році.
Ми готуємось, намагаємось тримати піст. Про це знають і діти, що є такий великий піст, чому він є, з якими подіями він повязаний, розуміють, що то не тільки період, коли не все можна їсти, а це час гарних справ.

В четвер печуться паски, обовязково має бути сирна запіканка, ми з Маргаритою фарбуємо крашанки, а вночі родиною всі разом йдемо до церкви, освячуєємо паску. І потім, обовязково, ми їдемо до батьків, розговляємось. А в неділю великою родиною їдемо до бабусі (вона залишилась уже одна), яка привила усі ці звички. Вона завжди так гарно готується, сама пече. Приїздить зазвичай близько 30 чоловік, і святкування проходить дуже душевно і цінно.

Чи печете пасхальний куліч? Можете поділитись рецептом?

Цей рецепт мені передала моя мама. 1 л молоко, 4 ст.цукру, 200 г вершкового масла, 150 г маргарину, 2 ст. л. олію, 300 г живих дріжджів, 30 жовтків, 4 пачки ваніліну. 0,5 стакана домашньої сметани, 3-4 кг муки. Пасочок виходить багатенько, 17-20 шт різного розміру.
Маленькі я зазвичай племінникам дарую, ще ми любимо обмінюватися кулічами з подружками.

Перед готуванням пасхального куліча в читається “Отче наш”, треба щоб в хаті булу гарно, спокійно, тихо, щоб нічого ніде не стукало, не грюкало. Це я так завжди бачила у мами.

Робимо опару: тепле молоко + 300 грам дріжджів, 5-6 ложок цукру, туди додаємо муки, до консистенції густої сметани, ставимо в тепле місце на хвилин 30.
Муку використовуємо лише просіяну, і обов’язково додаємо святої води кілька ложечок, трошечки солі.
Далі збивається 30 жовтків + 4 стакана цукру + ванілін – це все замішується і ставиться ще на 1 годину … довго годину все ретельно вимішуємо + туди ж добавляємо з 2 лимонів цедру і промитий чистий ізюм. І ставимо в тепле місце, чекаємо поки підійде.
Формочки змащуємо чи то маргарином чи то жиром, трошки можна манкою чи сухарями присипати. Я ж зараз використовую паперові форми, вони зручні. Чекаємо поки знову зійде, і випікаємо, приблизно 1 годину.
Коли спеклась, змащуємо білою помадкою і прикрашамо присипками чи солодкими квітами.

stanislavenko17
Які цінності ви прививаєте іншим людям?

Я вважаю, що можна будь-яку людину навчити лише своїм прикладом. Не може такого бути, що я буду розповідати, що потрібно комусь допомагати або потрібно звертати увагу, коли комусь погано,а сама при цьому нічого не робити. Своїм особистим прикладом – це найперше,а друге – це звичайні людські якості, доброта, терпіння, любов до ближнього, відношення до іншого.

 

Місце: готель-ресторан Churchill-inn, ресторанна зала
Текст: Марина Прісняк
Фото: Таня Петрова